Galician Food Diary

13.8.16


Za tu dobu, co jsem ve Španělsku, jsem se vlastně ještě skoro vůbec nezmiňovala o tom, co tu každý den jíme. Galicijská kuchyně je samozřejmě jiná, než ta česká, ale já naštěstí nejsem moc vybíravá, takže jsem většinou v poho. Jde jen o to, zvyknout si na něco jiného.


A kdy tak Španělé jedí? Pokud jde o snídani, je to, myslím, celkem individuální, záleží na tom, kdy kdo chodí do práce a tak. My teda s klukama snídáme tak v 10 -11h. Jo a je tu hodně oblíbené dát si k snídani bagetku s olivovým olejem a rajčaty, hlavně zdravě, žejo.

S obědem a večeří je to ale jiný. Obědvá se tady tak kolem 14-15h (a hlavně nezapomeňte na dezert!) a večeří mezi 21-23h, takže na naše poměry dost pozdě, to je prostě věc, na kterou si musíte zvyknout.

A co se tady teda vlastně jí? Když jsem přijela, asi největším překvapením pro mě bylo, že tu ve všech restauracích servírují k jakémukoli pití tapas. Tapas má spoustu podob, od oříšků a slaných brambůrků, hranolků, masa, mořských plodů, až po jamón, salám, sýry, vajíčka, tortillu, nebo třeba i koláče. Řekla bych, že to může být téměř cokoli. Ale tak koho by urazilo jakékoli jídlo navíc?


A ty nejtypičtější speciality? Hodně oblíbené jsou tu obecně ryby a mořské plody, nebo taky pulpo (chobotnice) a kalamáry. Není se čemu divit, když mají moře, proč toho nevyužít. Já na ty všemožné potvory moc nejsem, výjimkou je jen pulpo, do kterého jsem se tu zamilovala a šíleně mi chutná. A nebojte se to zkusit jen proto, že to divně vypadá. S olivovým olejem fakt mňamka!


Pokud se vydáte do Španělska, určitě byste neměli zapomenout ochutnat taky nějakou tu tortillu. Nejvíc se tu jí tortilla de patatas, což je trochu něco jako omeleta s kousky brambor, někdy i s paprikou, a je to velká dobrota. Určitě doporučuju ochutnat všem!


A víte co? Hlavně si nespleťte tortillu s paellou (což mně se na začátku samozřejmě stalo). Paella je, narozdíl od tortilly, rýže smíchaná s masem nebo třeba mořskými plody. Dali byste si?

Další kapitolou jsou chorizos, neboli naše klobásy, a pimientos, malé papričky. Mě si moc nezískaly, ale oblíbené jsou hodně. Další z typických jídel tady.


Udělala bych chybu, kdybych zapomněla říct, že ke všem jídlům se tu jí pan, neboli v překladu chleba. Český chleba to sice není, když si k němu ale dáte třeba jamón y queso, zaručeně nezklame. V jednoduchosti je totiž krása.


Hodně populární jsou tu i žebra nebo empanada, slaný koláč plněný tuňákem, chobotničkami, masem nebo zeleninou. Empanada je má oblíbená, tu si dejte určitě!


A jestli jste radši na sladké, ochutnejte churros. Španělé na sladké moc nejsou, ale tyhle smažené trubičky se jim fakt povedly. A ještě s čokoládou navíc nemají chybu!


Vězte, že španělských specialit je ještě mnohem víc, než jen tyhle, se kterými jsem se tu zatím setkala já. Znáte vy nějaké další?

You Might Also Like

0 comments